SZÜLŐKNEK

 

Tájékoztató szülőknek
 
2011/2012-es tanévtől uniós szinten is újraindul az iskolagyümölcs-program, ahogyan hazánkban is. A program segít a diákok egészségesebb étrendre nevelésében és abban, hogy minél kevesebb gyerek legyen túlsúlyos. 

 

Az iskolagyümölcs program pozitív hatását növelni lehet, ha olyan kísérő intézkedéseket hajtunk végre, amelyekből a gyermekek megtudhatják, miért fontos a helyes táplálkozást kialakítani. Az iskolagyümölcs program célja, hogy helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a gyerekeket, azaz hozzászokjanak már gyerekkorban, a rendszeres napi gyümölcsfogyasztásra.

 

A program célja az, hogy az általános iskolák 1-4. évfolyamos tanulói megkedveljék a gyümölcsök napi fogyasztását, így  egészséges táplálkozási szokások alakuljanak ki bennük, valamint hozzájárul az elhízás elleni küzdelemhez.  program kedvezményezettjei az általános iskola 1-4. évfolyamán tanuló gyermekek.

 

 

A program időtartama:


A program legalább 2, és legfeljebb 3 ún. teljesítési időszakból áll.
a) 2011. szeptember 19-től november 30-ig (8 hét),
b) 2012. január 2-től március 16-ig (8 hét), és
c) 2012. április 2-től június 15-ig (8 hét) tart.

Támogatott termék
Ebben a tanévben nagy változás, hogy egy héten minimum kétféle terméket – zöldséget vagy gyümölcsöt – kell szállítanunk a gyerekeknek, így még változatosabbá tehetjük az étrendjüket. Az, hogy egyes iskolába milyen terméket szállítunk a gyerekeknek, és hogy hetente milyen mennyiségben, változó.

A támogatott termékekre vonatkozó minőségi követelmények:
A rendelet alapján támogatott terméknek a gyümölcs- és zöldségágazatban a 2200/96/EK, a 2201/96/EK és az 1182/2007/EK rendeletre vonatkozó végrehajtási szabályok megállapításáról szóló, 2007. december 21-i 1580/2007/EK bizottsági rendelet I. mellékletében előírt forgalmazási-minőség szabványokban meghatározott I. osztályra vonatkozó követelményeken túl az alábbiaknak kell megfelelni:


1. A gyümölcs mérete az alábbi meghatározott méretnél nem lehet kisebb:

-    alma:     65 mm    
-    körte:     60 mm
-    őszibarack:     73 mm
-    nektarin:     67 mm
-    szilva:     28 mm

 

2. A zöldség mérete az alábbi meghatározott méretnél nem lehet kisebb:
-    Étkezési paprika:     40 mm
-    Paradicsom:     47 mm

 

3. A 100%-os gyümölcslé típusai az alábbiak:


Almából, körtéből, barackból és meggyből készített gyümölcslé 0,2 literes kiszerelésben.

 

4. Szeletelt almára vonatkozó követelmények:
Fényvédő fóliába csomagolt és tartósítószer-mentes

Kísérő intézkedés
Az egészséges étkezési szokásokat, ill. a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő ismeretek fejlesztése érdekében kell végrehajtani kísérő intézkedést/intézkedéseket. Ilyenek lehetnek pl:

a) Iskolagyümölcs-honlap
b) Tanulmányutak (tanulók részére)
c) Oktatási anyag és segédanyag készítése/készíttetése és annak alkalmazása (egészséges táplálkozás)
d) Oktatás (gyümölcs- és zöldségágazat, egészséges táplálkozás)
e) Verseny, pályázat, jutalmak (apró ajándékok)
f) Kóstoltatás (4 gyümölcs + 4 zöldség)
 

 
Az almáról

 

Az alma az egyik legértékesebb és legegészségesebb gyümölcsünk. Ezt már elődeink is tudták, mint a következő régi mondás is tanúsítja: „Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma.” Arra is régen rájöttek már, hogy az alma leghasznosabb vitaminjainak és egyéb anyagainak zöme a gyümölcs héjában, illetve a közvetlenül alatta elhelyezkedő húsrétegben található. Tehát igaz a másik mondás, hogy: „Héjában van a vitamin”.
Az alma legnagyobb mennyiségben előforduló vitaminja a C-vitamin. Egy közepes alma – fajtától és frissességtől függően – 5–10 mg C-vitamint tartalmaz, amelynek kb. fele-kétharmada a héjban és annak közvetlen közelében halmozódik föl. A gyümölcs ezenkívül fontos forrása az A-vitaminnak, a B-vitaminoknak (főként a folsavnak) és a kalciumnak.
Tehát ajánlott napi egy alma fogyasztása, de semmiképp ne a héját dobd ki, hanem az almahámozót.

 


Tisztelt szülők!


Örömünkre szolgál, hogy gyermekük már nem csak otthon, de az iskolában is ehet gyümölcsöt. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy az egészséges táplálkozás szokása kialakuljon. Fontos, hogy a legkisebben naponta többször is fogyasszanak friss zöldséget, gyümölcsöt, és ebben az Önök szerepe a legfontosabb.
Kérjük, járjanak elöl jó példával, és Önök is táplálkozzanak egészségesen. Figyeljenek oda, hogy az egész család számára biztosítsák a szükséges napi vitamin és rostanyag bevitelt. Ehhez az szükséges, hogy naponta legalább ötször egyenek zöldségeket, gyümölcsöket, illetve igyanak 100%-os gyümölcsleveket. Ebből egy teljesül az iskolában, a többi Önökön múlik.


Sok múlik a változatosságon. A zöldségeket, gyümölcsöket, húsmentes ételeket is számtalan módon el lehet készíteni, csak fantázia kérdése.
A másik fontos dolog, melyre szeretnénk felhívni figyelmét, hogy ha csak lehet, vásároljon magyar termelőktől származó termékeket. Ezzel nem csak saját magának és gyermekének tesz jót, de egyben magyar gazdasági érdek is. Ha magyar árut fogyaszt:


- védi a környezetet, hiszen nem kell több ezer kilométerről kamionnal hazánkba szállítani a kérdéses árut,
- segíti a magyar gazdákat, bevételhez, munkához juttatja őket és dolgozóikat
- pénzéért minőséget kap: és a szigorú minőségbiztosítási előírások miatt egész biztosan nem volt tiltott, káros vegyszerekkel permetezve.